Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Yapıldı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Erzincan Üniversitesi’nde yapıldı. Yapılan çalıştay sonrasında Prof. Dr. Bülent GÜMÜŞEL, Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM, Dr. Ecz. Burçin İBİŞOĞLU, Arş. Gör. Ecz. Sefa GÖZCÜ, Arş. Gör. Ecz. Gülsen GÜNEŞAÇAR, Arş. Gör. Ecz. Tuğrul Çağrı AKMAN, Arş. Gör. Ecz. Bilge AKCIL, Arş. Gör. Ecz. Eyüp Can POLAT ve T. Fikret ALYANAK‘ın katkıları ile bir kitapçık yayınlandı.

Önsözünü Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas ÇAPOĞLU‘nun kaleme aldığında çalıştay kitabında şu ifadeler kullanıldı:

“Tıbbi ve aromatik bitkiler (TAB) hastalıkların önlenmesi, sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların iyileştirilmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu bitkilerden besin takviyeleri, bitkisel çay, tat, çeşni olarak beslenmede de faydalanılmaktadır. Bu bitkiler, vücut bakım ürünleri olarak parfümeri ve kozmetikte kullanılmasının yanı sıra sanayilerin farklı kollarında geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

Dünyada yaklaşık 425.000 bitkinin olduğu bunlardan 50.000 ile 70.000 kadarının tıbbi bitki türü olarak tanımlandığı bilinmektedir. Bugün dünyada kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerin sayısı Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 20.000 civarındadır. Bunlardan 4.000 drog yaygın bir şekilde kullanılırken halen dünyada 2.000, Batı Avrupa’da ise 500 kadar tıbbi bitkinin ticareti yapılmaktadır.

Ülkemize gelecek olursak; ülkemizde yaklaşık 9.700 adet bitki türü bulunmakta, bunların yaklaşık 3.000’ninin endemik olduğu bilinmektedir. Yani Türkiye, Avrupa kıtasında bulunan bitki türlerinin %75’ini barındırmakta olup, bunun yaklaşık üçte biri endemiktir. Türkiye’nin barındırdığı bitkilerin 1.700 tanesinin tıbbi özellik gösterdiği, 500 tanesinin ise tıbbi ve aromatik özelliğinin iyi bilindiği kaynaklarda yer almaktadır.

Türkiye’de iç ve dış ticareti yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında yapılan bir çalışmaya göre bitki türü sayısı alt türler de dahil olmak üzere 347 adet olup, bunlardan 139 türün ihracatı yapılmaktadır. Türkiye tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olmasına rağmen, tıbbi ve aromatik bitki ihracatı henüz istenilen düzeylerde değildir. Orman ve Su İşleri Bakanımız ve TAB’ın en önemli destekçilerinden Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun da defalarca ve ısrarla üzerinde durduğu gibi ülkemiz yaklaşık 600 milyon dolar civarlarında tıbbi ve aromatik bitki ihracatı ile dünyadaki 100 milyar dolarlık paydan yeteri kadar payı alamamaktadır. 100 milyar dolarlık dünya pazarından 2023 için hedefimizin ihracatımızı 5 milyar dolara çıkartmak olduğu düşünülürse bu alanda çok çalışmamız gerektiğini söylemek sanırım yanlış olmayacaktır.

İşte bu hedefe erişebilmeyi önemseyen Erzincan Üniversitemiz, TAB konusunda kurumlarımız içerisinde lokomotif görevi gören Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile bu ateşi Doğu Anadolu bölgemize taşımak için bugün bu toplantıyı planlamış ve hayata geçirmiş bulunmaktadır. Amacımız Doğu Anadolu’da özellikle de Erzincan’da var olan çok önemli TAB potansiyelini ülkemize ve dünyaya kazandırabilmek için “Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi” vizyonu ile kurulan Erzincan Üniversitesi ve bu çalışmalarımıza katılmak isteyen diğer Üniversiteler ile OGM’nin tecrübelerini birleştirerek bölgemize bilimin ışığında
katma değer oluşturmaktır. Bu katma değer, sadece üniversitemiz ile bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız adına değil, ülkemiz için de çok çok önemlidir.”